Direct naar de inhoud.

Wat Chihuahua’s en gedachten doen…

Ze zijn onvermoeibaar in het trekken van jouw aandacht ;-)

Laatst had ik met een paar vrienden een mooi gesprek, nadat we zo’n 20 minuten in stilte bij elkaar hadden gezeten. Bij een aantal van ons viel op hoeveel gedachten we in die stilte eigenlijk hadden. Zelfs na meer dan 20 jaar meditatie ervaring blijkt de stilte nog steeds onder een laag herrie verstopt te kunnen zitten!
In stilte aanwezig zijn kan de ruimte geven om bewust te kiezen: De gedachten aan je voorbij laten trekken, als een soort wolken in de blauwe lucht. Of meegaan in je gedachtestroom, met gedachten die als Chihuahua’s om aandacht vragen.

Chihuahua’s zijn temperamentvolle kleine hondjes.

Eén van de eigenschappen van dit hondje is dat het graag blaft :-) Als het blaft en je geeft het hondje even wat aandacht, dan stopt het blaffen. Voor héél even! Zodra je de aandacht afwendt begint het geblaf opnieuw.

Stel je voor, je hebt zo’n hondje. Je zorgt er goed voor, het komt niks te kort. Dagelijks ga je ermee aan de wandel en op een keer loop je een bekende tegen het lijf. Eerst stel je natuurlijk je hondje gerust, er is geen gevaar, het is oké en je knoopt een gesprekje aan met de kennis. Het lijkt niet te doen in eerste instantie. Zodra je twee woorden gesproken hebt, begint het beestje te keffen. Steeds opnieuw sus je de hond en elke keer begint het van voren af aan zodra je verder gaat met het gesprek.
Uiteindelijk besluit je om niet meer te reageren op het geblaf, je geeft er geen voeding meer aan, en je concentreert je op het gesprek en je gesprekspartner.
En tot je verrassing blijkt het keffen na verloop van tijd af te nemen en zelfs te stoppen! Chihuahua’s kúnnen ook stil zijn.

Gedachten zijn als Chihuahua hondjes.

Ze weten onvermoeibaar jouw aandacht te trekken. Op alle mogelijke momenten. Gedachten komen en gaan, bij iedereen. De vraag is: Hoe behandel je ze? Geef je ze aandacht, steeds opnieuw of registreer je slechts?

Met geduld en oefening kun je leren om gedachten maar wat te láten. Om te stoppen met redeneren, jouw gelijk te rechtvaardigen enz enz. Zeker bij pijn en ongemak, zowel fysiek als emotioneel kan het laten zijn van gedachten hierover best een uitdaging zijn. Je neemt er ietsje afstand van, net als wanneer je niet steeds ingaat op het geblaf van de chihuahua.

Gedachten gaan over wat geweest is of over wat nog komt. Zodra je denkt ‘ik lig hier te liggen’ is het moment alweer voorbij. Gedachten geven jou het idee dat het leven een bepaalde permanentie beschrijft. Dat als je eenmaal weet of begrijpt hoe iets zit, het altijd zo zal zijn. Terwijl het meest kenmerkende van het leven nu juist verandering is!

Voel de verandering in je lichaam die bij elke adembeweging plaats vindt. Je buik wordt ruimer en zakt weer in. Steeds opnieuw kun je zo vol-ledigheid ervaren. Adem je lichaam vol met nieuwe energie en laat je adem weer gaan en ervaar de leegte.

Focus en afstemming op wat er in je lichaam gebeurt brengt de geest tot rust. De Chihuahua stemmetjes in je hoofd lossen op tot wolkjes aan de blauwe hemel. Ze trekken aan je voorbij zonder dat jij er nog langer mee samenvalt. Je schept ruimte om te zien wat er écht speelt bij jou.

Misschien vind je dit schrijfsel ook interessant?

Pin It on Pinterest