Direct naar de inhoud.

Vrede, van mij naar wij

Precies in het midden van de licht feesten, tussen Sint Maarten en Maria Lichtmis, is het kerst.

In de tijd naar kerst steken we steeds meer lichten aan omdat de donkerte toeneemt. Na de kerstdagen lengen de dagen weer en is begin februari Maria Lichtmis het einde van een periode van 12 weken relatieve donkerte. De nachten tussen kerstavond en drie koningen, in het midden van de 12 weken, worden ook wel de 12 heilige nachten genoemd. Een tijd van bezinnen.

Tijd om naar binnen te kijken met bijvoorbeeld de vraag ‘kan ik in vrede leven’. Deze vraag kun je op allerlei manieren uitbreiden. Kan ik in vrede leven met mijzelf, met mijn baan, met mijn partner, met de natuur, met mensen die ik niet als mijn vrienden beschouw enz.

Vrede

Het klinkt best Christelijk misschien om het over vrede te hebben, maar in mijn ogen is het heel alledaags. Als ik vrede in mijzelf ervaar kan ik makkelijker omgaan met situaties in mijn leven. De uitdrukking ‘ergens vrede mee hebben’ klinkt voor mij alsof je iets aanvaard, terwijl je het liever anders had gewild. En dat is niet wat ik bedoel met vrede in mijzelf ervaren. Vrede in mijzelf voelt als vrijheid. Vrede als verbinding tussen jou en mij. Vrede als ruimte in mijzelf óm te zien naar jou. Vrede is het besef dat we verschillen van elkaar maar in wezen niet verschillend zijn. Vrede betekent dat ‘mij’ meer ‘wij’ wordt.

Ik en wij

Veel klachten die mensen ervaren als stress hebben te maken met het gevoel van ‘ik’ die anders is dan anderen. En als je anders bent dan anderen dan vind je het belangrijk om dat te laten zien, te laten weten. Dat doe je sneaky (stil) of in duidelijke taal. Je moet grenzen stellen! En als je een grens hebt gesteld dan moet deze bewaakt worden. Poehee, wat een drukte. Er zijn mensen die dit thema in het groot uitwerken, met evenzo grote gevolgen. De muur bij Mexico bijvoorbeeld.

Wanneer je beseft dat ik en wij in wezen niet verschillend zijn, is het stellen van grenzen in wezen ook iets afsluiten naar jezelf toe.
Wanneer je écht beseft dat jij en ik niet écht verschillen, kun je anders kijken naar de ander.
Dan komen vragen op als: ‘Wat kan ik betekenen voor de ander’. ‘Wat kan ik betekenen in deze situatie?’
Het is een beetje omdenken misschien, zeker wanneer je veel stress ervaart en het gevoel hebt er niks meer bij te kunnen hebben. En tóch, ik weet het zeker, het zal je goed doen. Wanneer ‘ik’ meer ‘wij’ wordt, ontstaat verbinding. En ik denk dat werkelijke verbinding ons naar vrijheid en vrede leidt.

Wil je ondersteuning in jouw proces naar ontspannen leven, naar leven in vrijheid en vrede? In de massage therapie die ik geef is hier altijd ruimte voor. Met liefde!

Lees ook eens dit schrijfsel

Pin It on Pinterest