Direct naar de inhoud.

Van donker naar licht

Bij mij kon het voorheen voorkomen dat ik aan de wandel was en na een tijdje totaal niet meer wist waar ik vandaan kwam of welke kant ik op moest om weer thuis te komen. Of ik herkende wel dat ik ergens eerder was geweest, maar dan? Soms was ik dan vlakbij mijn huis!
Tegenwoordig maak ik gebruik van een app op mijn telefoon. Dan weet ik dat ik altijd weer thuis kan komen.

Op dit moment lijken we als samenleving nog geen app te hebben die ons naar huis kan leiden.

Een kompas waar je op kunt varen, op kunt vertrouwen, zodat je thuis komt. Veel mensen zijn in de war en raken de weg kwijt. Zijn soms ontevreden en boos of angstig. We zijn genoodzaakt automatismen los te laten. Je kunt niet verder leven zoals je voorheen deed. Je bewegingsvrijheid is beperkt, of op zijn minst veranderd. We zijn zoekende op weg. Zonder kompas.

Als ik denk aan het kerstverhaal dan zie ik daarin ook het zoekende terug.

Jozef en Maria waren zoekend waar zij een thuis konden scheppen voor hun kind. Kwamen bij veel mensen aan de deur die ‘niet thuis’ gaven. Uiteindelijk vonden zij een plek. Een heel eenvoudige plek met een groot bereik. Herders konden er komen en zelfs koningen kwamen vanuit verre aan. Allen waren welkom.
Er schuilt diepe wijsheid in het kerstverhaal.

Zolang je buiten jezelf zoekt naar de juiste weg naar huis, ben je nog aan het dwalen.

Naar huis gaan in de zin van bij jezelf zijn, in verbinding zijn met jezelf. Zoeken buiten jezelf maakt het leven van dit moment een vermoeiende tocht zonder dat je écht vindt wat je zoekt: Rust en tevredenheid.

Als je diep ademt dan ruik je de stal van binnen. 

Adem maar eens met aandacht diep in en uit. Voel je de ruimte?
Dat is de ruimte in je hart, want je hart is jouw ‘stal’. In je hart ben je thuis. Anderen kunnen het licht al vanuit de verte zien branden en voelen zich welkom. Je weet dat je verbonden bent, je kunt het licht in jezelf en de ander zien.

Thuis kunnen zijn in je hart geeft je ruimte en vrijheid.

Het maakt dat je niet afhankelijk bent van wat er wel en niet mag in de samenleving. Je brengt licht en als je goed oplet zie je ook hoeveel licht en liefde je ontvangt in je leven. Dat is onbegrensd.

Lees ook eens dit artikel.

Pin It on Pinterest