Direct naar de inhoud.

December geschenken

December is voor veel mensen de maand waarin de familie band wordt aangehaald of waarin juist het gebrek daaraan voelbaar is.

We geven elkaar cadeaus en/of delen samen de maaltijd, om op die manier vorm te geven aan de onderlinge band.
Je kunt je heel rijk voelen wanneer je verbinding kunt ervaren met je naasten. Het kan ook heel verdrietig en alléén voelen wanneer dat gevoel van verbinding ontbreekt.
Hoe dan ook, je bent niet te scheiden van je omgeving. Je maakt deel uit van een groter geheel. Je bent geboren en je was er al voordat je geboren werd, in het leven van je ouders. Jouw leven staat niet op zichzelf.

Sinterklaas en Kerst

De hectiek van december begint voor mij met het sinterklaasfeest.
Bij het maken van gedichten verdiep ik mij in het leven gedurende het afgelopen jaar van degene wiens lootje ik getrokken heb. Wat waren ook alweer de leuke en minder leuke voorvallen? Hoe kan ik daar op een luchtige toon iets over dichten? En dan nog een passend cadeautje natuurlijk ;-)

Als ik dieper kijk naar het sinterklaasfeest dan gaat het erover dat ik goed naar jou kijk en luister. Wat kan ik jou daarover teruggeven zodat jij weet dat ik alles van je hoor en zie. Zelfs al zie je mij niet, dan nóg kan ik jóu zien. En wanneer ik jou echt helemaal kan zien, kan ik ook mezelf beter zien. Dat is de kracht van verbinding. Én van het sinterklaasfeest: een mooi ritueel om je te herinneren dat je naar de ander kunt kijken en luisteren op een manier die alle verwachtingen te boven gaat. Ook wanneer je geen lootjes trekt of aan sinterklaas ‘doet’ kun je deze gedachte meenemen.

Midden in de winter, wanneer de natuur het meest naar binnen gekeerd is, vieren we de geboorte van nieuw leven. Of je nu affiniteit hebt met Jezus, het Licht of enkel de natuur: nieuw leven komt! Kwetsbaar en puur raakt het ons hart. Maakt het zorgzaamheid en compassie in ons wakker. Dat is de kracht van kwetsbaarheid. In de kerstperiode word je meer bewust van de donkerte en de lichtheid in je bestaan. Soms heb je misschien het idee dat jouw leven enkel uit donkerte bestaat. Kijk dan de diepte in om daarachter het schijnsel van licht te ontwaren.
En mocht je juist enkel licht in je leven ervaren: schaam je niet voor het donker! In donkerte kun je kijken, in licht niet. Als de zon en de maan horen ze beiden bij het leven.

Kijk waarin je betekenisvol voor je medemens bent of kunt zijn. Want wat houd je tegen om er voor een ander te mogen zijn? Wanneer je licht kunt brengen in iemands leven straalt dat licht ook op jou. Je bent een drager van licht en je mag dit licht ook bij anderen ontsteken. Je hoeft niet bang te zijn dat je tekort schiet. Door er echt te zijn voor iemand, uit te nodigen en open en vrij aanwezig te zijn breng je jezelf als een geschenk. En dat is toch een mooie kerst gedachte?!

Geef jezelf, je bent het mooiste geschenk.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel

Pin It on Pinterest