Direct naar de inhoud.

Seizoenencyclus in je leven

De cyclus van de seizoenen vind ik elke keer weer een wonderlijk mooi proces in de natuur. Het is oneindig.

In je leven maak je ook seizoenen mee. Niet alleen in de zin van leeftijd, van ouder worden. Ik zie seizoenen ook terug in hoe we iets ervaren. Iets komt op, ontwikkelt zich, komt tot wasdom, raakt over dat punt heen, neemt af en raakt uit beeld. Gedachten komen op, rijpen, nemen af, er komen nieuwe enz.
Door ons geheugen herinneren we dingen weer van vroeger. Blijken ze ineens helemaal niet weg. Je kijkt er misschien nu wel anders naar. Voelt er anders over. Maar alles is nog in ons aanwezig op de één of andere manier.

Er zijn vast ook situaties in je leven geweest die je moeilijk vond, of pijnlijk. Letterlijk of figuurlijk. Dan kun je emoties ervaren als bijvoorbeeld boosheid of angst. Dat zijn geen gasten die je graag uitnodigt om tot volle wasdom te komen. Sterker nog, je zult geneigd zijn deze emoties weg te drukken of te negeren. Op die manier heb je je leven weer ‘gefixt’. Je voelt je boosheid niet en deze lijkt daarmee ook niet aanwezig. Ook angst heb je geskipt, dus die voel je niet meer. In je lijf zet je het vast. Het krijgt niet de ruimte om veranderlijk te zijn. Weg is weg, zo lijkt het.

Je lijf luistert naar wat jij het zegt. Tegelijkertijd heeft het lijf haar eigen wijsheid en wil het zelf óók graag beluisterd worden. En wanneer iets gedurende lange tijd moet worden vastgehouden in het lichaam, houdt het dat op een bepaald moment niet meer vol! Dan gaat het haar best doen jou te waarschuwen. Net zolang tot je luistert.

Je lichaam organiseert soms een griepje om uit te kunnen rusten. Het kan ook ernstiger vormen aannemen. Van spierpijnen tot burn out klachten. Je schrikt. Je lijf is niet in orde! Je klachten houden je bezig en je zoekt daar oplossingen voor. En de laatste waar je aan denkt om naar te luisteren, écht te luisteren, dat is je lichaam. Dat zoekt intussen door naar de juiste taal voor jou, zodat jij het wél kan horen.

Luisteren naar je lichaam. Hoe dan?
Maak een goede start met de volgende tips.

Tips in luistervaardigheid

  1. Zorg dat je zodanig zit of ligt dat je tot ontspanning kunt komen. Zonder afleidingen in de buurt.
  2. Breng je aandacht naar je ademhaling zoals deze door je neus naar binnen komt, je lichaam binnen gaat en weer verlaat. Volg het rijzen en dalen in je lichaam met aandacht.
  3. Ga in gedachten vanaf het topje van je hoofd je hele lichaam af tot en met je tenen en kijk of je alle spierspanningen die je opmerkt los kunt laten.
  4. Breng je aandacht naar het gebied tussen keel en bekken. Wat kun je daar gewaar worden? Alles is welkom.
  5. Zeg in jezelf ‘hallo’ tegen hetgeen je gewaar wordt. Je zegt het in jezelf op een manier alsof je een vriend begroet van lang geleden die je niet echt goed meer kent. Je bent heel nieuwsgierig en luistert met je volle aandacht en met al je zintuigen.

Geef je lichaam de kans om jou te vertellen wat er gaande is.
Je lichaam is wijs en natuurlijk.

Misschien heb je ook interesse in dit blog

Pin It on Pinterest