Direct naar de inhoud.

Ook zo’n last van je onderrug?

Het element water hoort bij de winter en is verbonden met de nieren en de blaas. Teveel en te weinig water zorgt voor onbalans. Dat geldt zowel in de natuur als in het menselijk lichaam.

Aan de rugzijde van je lichaam, onder de ribben achter in de buikholte, bevinden zich de nieren. Ze zijn zo groot als een vuist. De nieren zijn onze belangrijkste bron van vitaliteit, energie, warmte en de poort van het leven. Problemen die zich kunnen voordoen als de nieren uit balans zijn, zijn koude handen en voeten, blaasontsteking, zwakke knieën en onderrug, uitputting en vermoeidheid, problemen met het gebit en de oren.

De emotie die bij het (verstoorde) water element hoort, is (existentiële) angst, onveiligheid en onzekerheid. Een beetje angst behoedt ons voor gevaar, maar teveel angst verzwakt de nier-energie. Angst, bewust of onbewust (en dieper liggend: angst om dood te gaan en angst om te leven), begrenst je beweegruimte. En dat merk je in je lijf!

Pijn in de onderrug is een veel gehoorde klacht. Ook bij mij in de praktijk. De pijn kan diverse oorzaken hebben, zoals slijtage in de wervels of een hernia. Vaak speelt overbelasting in de meest ruime zin van het woord een rol en daarmee belast je ook de nieren. Daar zijn we ons weinig van bewust in onze westerse wereld.

Hoe kun je de energie van de nieren ondersteunen en een soepel bewegende rug terug krijgen?

* Beoefening van qigong. Veel oefeningen cultiveren de qi (energie) van de nieren en bevorderen souplesse van de rug.
* Eet gezonde voeding. Als het buiten koud is, eet dan warme groente en gebruik verwarmende kruiden (gember, kaneel enz.)
* Drink voldoende water.
* Slaap voldoende.
* Laat je (rug) masseren.
* Onderzoek (en deel) wat je bezig houdt, op emotioneel gebied vooral. Is er angst en zo ja, hoe kun je hiermee omgaan?
* Neem tijd om te mediteren en om de natuur in te gaan.

Zorg voor voldoende ontspanning en bemoediging in je leven zodat je belastbaarheid in balans is met waar je belast mee bent. 

Dit blog is ook interessant voor je: De psoas, diep in de lendenen.

Wil je graag geholpen worden bij de klachten die je ervaart? Neem dan contact met me op, voor ontspanning, verheldering en bemoediging.  

Pin It on Pinterest