Direct naar de inhoud.

Natuurlijk zijn

Hoe natuurlijk zijn wij met elkaar?

Gedachten na het themaweekend ‘natuurlijk zijn’ dat ik (i.s.m.) organiseerde op Terschelling.

De zon die zich door de wolken laat zien.

De blauwe hemel boven je hoofd. Het ruisen van de wind die soms wat spetters meeneemt. Paddenstoelen in hun prachtige verschijningen. Oranje bessen aan de struiken. Een konijn dat je aankijkt met rode ogen. Het zand onder je voeten. Een gestrande meeuw. De golven die eindeloos verschijnen om dan weer op te gaan in die enorme zee. Het koude water op je huid……

Het wonder van de natuur.

De natuur nodigt uit om los te laten en op te gaan in verwondering en nieuwsgierigheid. De natuur is in staat ons hart te openen.
In jouw natuurlijke verschijning ben jij het leven zelf: Een wonder.

Je weet dat het zo is. En toch vergeet je het ook weer.

Dan vind je dat je iets niet goed doet, of ben je bang dat je niet aardig overkomt. Je past je aan, slikt woorden in, je lijdt in stilte. Of misschien juist schreeuw je het uit of geef je iemand een sneer. Je voelt je alleen met je emoties en niemand die jou écht begrijpt. Je raakt gevangen in jezelf en voelt je niet vrij.

Het leven draagt álles in zich, geluk naast pijn en moeite. 

Je bent niet alleen wanneer je pijn voelt. Dat is het idéé dat je erover hebt.
En precies op het moment dat je dát idee los kunt laten en je pijn écht toelaat, is het als ijs dat smelt. Pijn voor jezelf toelaten en erbij blijven. Je mag pijn ook delen met anderen. Je voelt onmiddellijk wanneer er echt naar je wordt geluisterd. Het is alsof een deur in je hart open gaat. Niet alleen bij jou. Ook bij de ander die naar je luistert. De ander herkent zich namelijk in jou, heeft ook pijn in zichzelf. En jij opent die deur. Het gebeurt heel natuurlijk.

Natuurlijk zijn is als thuiskomen.

Je mag jezelf zijn met alles wat je in je hebt. Herken jezelf in de ander, dan zie je dat hij/zij ook zichzelf mag zijn. Je ontspant dan allebei!
Toon belangstelling en wees oprecht: Een thuis voor je medemens. Begin dichtbij. In je eigen huis, met je partner, je kind, met jezelf.

Door een thuis te zijn voor de ander, vind je een thuis voor jezelf

Misschien lees je ook graag dit artikel over vrede en vrijheid

Pin It on Pinterest