Direct naar de inhoud.

Jij en de wereld

De wereld is in jou.

Zomer! Uitbundige bloemenpracht in de natuur en uitbundige temperaturen. Weer om naar buiten te gaan en erop uit te trekken. Daar ben je vast aan toe, na alle beperkingen in onze bewegingsvrijheid ;-)

Terwijl jij en ik er misschien weer vrolijk op uit trekken, zijn er ook mensen op de wereld voor wie dat absoluut niet vanzelfsprekend is. Ik denk bijvoorbeeld aan de weeskinderen op de Griekse eilanden. Waar kunnen zij heen?
Dries van Agt en Jan Terlouw hoorde ik kort geleden een oproep doen aan het kabinet deze kinderen op te nemen in onze samenleving. Zij spraken vanuit het inzicht dat wij als mens en als land niet afgescheiden zijn van de wereld en onze verantwoordelijkheid daarin dienen te nemen.

Wij zijn de wereld en verbonden met elkaar.

Als jij het moeilijk hebt, dan help ik jou. Als ik het moeilijk heb, dan ben jij daar. Er is geen verschil tussen jij en ik, wie jij en ik ook mogen zijn. Dat is het principe. Er is altijd wederkerigheid als we in staat zijn deze te zien en onze verwachtingen hierover los kunnen laten.

Het corona virus heeft het ons heel duidelijk gemaakt.

We staan als maatschappij en als individu niet los van onze omgeving. We staan ook niet los van de aarde waar we op en van leven. De aarde heeft onze zorg nodig. We kúnnen deze niet langer veronachtzamen. Door goed voor de aarde te zorgen, zorgen we goed voor onszelf en elkaar. Zorgzaamheid en het besef daarvan, brengt je bij dankbaarheid.

Dankbaar voor wat de aarde geeft. Voor wie het land bewerkt. Voor de zon en de regen die de gewassen doen groeien. Dankbaar voor wie het tot producten brengt die wij kunnen kopen. Dankbaar, dat je in staat bent dit tot voedsel te bereiden. Wanneer je gaat eten kun je een moment nemen om deze dankbaarheid te beseffen.

Jij bent de omgeving van een ander.

Hoe jij spreekt en handelt doet ertoe! Gebruik je wijsheid en maak ten diepste verbinding met wie je bent. Voorbij de onrust in je hoofd. Voorbij alle verhalen in jezelf die je herhaalt. Hoe bijzonder is het, te beseffen dat jij de omgeving voor de ander bent? Breng liefde in je omgeving.

Misschien is dit blog ook iets voor jou: Dankbaarheid.

Pin It on Pinterest