Direct naar de inhoud.

Dankbaarheid

Tijdens mijn wandeltochten door de Pyreneeën realiseerde ik me dat wandelen in de bergen metaforisch is voor het leven zelf.

Het leven onder een vergrootglas omdat je zo helemaal te midden van de elementen bent en je daarmee moet verhouden. Dat vraagt om conditie, moed, zin, niet te zware rugzak, oriëntatie, angst kunnen uithouden, jezelf kunnen beschermen tegen regen en zon, goeie schoenen, een soepel werkend lijf, lichtheid, lef, oplettendheid, kunnen omgaan met tegenslag, doorzettingsvermogen, realiteitszin, mildheid, compassie….Iets om dankbaar voor te zijn, dit te mogen ervaren.

‘Niet het geluk maakt ons dankbaar, maar dankbaarheid maakt ons gelukkig’ (David Steindl-Rast). En zo zie ik het ook.
Dankbaarheid kunnen voelen voor wat het leven jou brengt op dit moment is een kunst op zich. Het leven brengt namelijk niet alleen maar geweldige vakantie ervaringen, om maar iets te noemen, maar ook pijnlijke en moeilijke ervaringen. Dan is het niet altijd gemakkelijk om dankbaar te zijn voor wat je meemaakt. Dan ben je boos. Of je hebt verschrikkelijk veel verdriet. Je voelt je misschien onmachtig. Of alléén en verloren.
Er lijkt dan weinig reden en ruimte voor dankbaarheid.

Ik weet dat er mensen zijn die bijzonder goed om kunnen gaan met uiterst moeilijke en pijnlijke situaties. De grootste kracht is dat zij niet vastzitten in een oordeel over hun situatie. Zij blijven open kijken en luisteren. Emoties hoeven niet geblokt te worden en ook niet gecultiveerd. Ze leven in een soort ‘midden’. Zoals elke storm in het midden een stiltepunt heeft. Hier vandaan komt dankbaarheid.

Dankbaarheid kun je oefenen:

  1. Visualiseer en focus je regelmatig op waar je dankbaar voor bent in je leven (of zou kunnen zijn). Bijvoorbeeld dat je in een huis woont, dat je benen je dragen, dat je van iemand kan houden etc.
  2. Sta elke avond even stil bij wat je die dag gedaan hebt (of misschien juist hebt kunnen laten), waar je tevreden over bent.
  3. Wanneer je iets ontvangt open je hart dan wérkelijk terwijl je ‘dankjewel’ zegt.
  4. Zit eens in stilte, focus op je ademhaling en doe verder niets.

Pin It on Pinterest