Direct naar de inhoud.

Iedere stap is vrede

Op 22 -01-2022 overleed Thich Nath Thanh. Door zijn leerlingen werd hij Thay genoemd, dat leraar betekent. Thay was een heel bijzondere spiritueel leraar en heeft de wereld veel gebracht. Hij introduceerde mindfulness in Europa.
Ooit is hij voorgedragen voor de nobelprijs voor de vrede. Dat was ook precies wat hij (voor-)leefde en uitstraalde: vrede.

Iedere stap is vrede

Dit is de titel van 1 van zijn boeken en het eerste boek dat ik van hem las. Het maakte diepe indruk op mij. Ik kon me nauwelijks voorstellen dat het mogelijk was om in iedere stap en in ieder moment vrede te ervaren.

Inmiddels heb ik heel wat stappen gezet sinds die tijd. Niet allemaal in vrede, wel steeds vaker ;-) Het is een mooie oefening om geduldig met mezelf te zijn hierin en inzicht te verruimen. Iedere dag en iedere stap heb ik de kans om echt aanwezig en in vrede te zijn. En jij ook!

Hoe doe je dat?

Stoppen met multitasking.
Vaak heb je het niet in de gaten dat je niet écht aanwezig bent bij wat je doet.
Let eens op bij jezelf, wat doe je als je eet? Ben je dan echt bezig met eten of is je aandacht ergens anders op gericht?
Wat doe je als je in gesprek bent met iemand? Luister je werkelijk of heb je er al een gedachte over? Je aandacht houden bij wat je doet is een mooie stap in de richting van vrede in jezelf.

Een citaat uit het genoemde boek, onder het kopje ’telefoonmeditatie’; ‘ik zou je willen voorstellen om de volgende keer dat je de telefoon hoort, gewoon te blijven staan of zitten waar je bent, bewust in en uit te ademen, naar jezelf te glimlachen en in stilte het volgende te zeggen: ‘Luister, luister. Dit prachtige geluid brengt me terug bij mijn ware zelf.’ Wanneer de telefoon voor de tweede keer overgaat, kun je deze regels nog eens herhalen; je glimlach zal zich dan nog verdiepen. Doordat je glimlacht, ontspannen de spieren van je gezicht zich en daarmee verdwijnt je spanning. Je hoeft niet bang te zijn even de tijd te nemen om te ademen en te glimlachen: als degene die je belt iets belangrijks te zeggen heeft, zal hij of zij de telefoon minstens drie keer laten overgaan. Bij de derde keer loop je heel rustig naar de telefoon, volledig meester over jezelf, terwijl je bewust blijft ademen en glimlachen. Je weet dat de glimlach niet alleen jezelf ten goede komt, maar ook de ander. Als je boos of geïrriteerd bent krijgt de ander daar toch iets van mee. Maar heb je bewust in-en uitgeademd en geglimlacht, dan kun je er echt met je aandacht bij zijn wanneer je de telefoon opneemt. Wat een geluk voor degene die je belt!’

Maar, er zit zoveel onrust in mijn hoofd!

Zo kun je dat op dit moment ervaren.
Misschien is het een idee die onrust liefdevol te verwelkomen in plaats van erop te foeteren of weg te willen hebben. Wanneer je iets of iemand met liefde omringt ontstaat er beweging. Jouw warme liefdevolle aandacht brengt rust en kalmte. En net als bij de telefoon kun je ook hier bewust in- en uitademen. Je glimlacht naar jezelf en zegt ‘hallo onrust, ik zie je’ en in figuurlijke zin open je je armen en daarmee je hart.

In balans zijn en ontspannen

Dat willen veel mensen en jij wellicht ook.
Begin dan met jezelf lief te hebben. Hier bedoel ik niet een vorm van egoïsme, maar pure liefde zoals je die voor een kind kunt voelen. Je bent het waard! Adem rustig in en uit en voel de beweging van het ademen in je lijf. Laat alle weerstand die je voelt of bedenkt los. Emoties mogen komen en gaan.
Begin met 3 ademhalingen per dag en merk dat er ruimte ontstaat in jou.

Vrede wil ont-dekt worden

Het is onze natuurlijke staat van zijn om in vrede te leven. In de loop van je leven raak je verstrikt en bedekt door je manier van denken. Je vindt jezelf heel wijs of juist niet, je vindt van alles wat of juist niet. De vrede in jezelf is echter niet kwijt of weg. Het gaat erom de vrede in jezelf opnieuw te ontdekken. Ont-dek jezelf in het bewust ademen.

Er is er maar 1 zoals jij

Elke ademhaling is uniek voor jou en tegelijkertijd ben je daarmee verbonden met het leven, met je wortels: je ouders, voorouders, kinderen, leraren. Juist de verbinding met innerlijke vrede maakt dat wij authentiek kunnen zijn en bescheiden tegelijkertijd. Uniek en verbonden.

Lees ook eens dit schrijfsel

Pin It on Pinterest