Direct naar de inhoud.

Houden jouw zintuigen je voor de gek?

Zintuigen zijn bijzonder.

Ik ben heel blij dat ik goed kan zien, horen, proeven, ruiken, voelen en denken. Maar is mijn waarneming altijd juist?

Zintuigen willen graag ‘buiten spelen’, zoals ik dat noem. Zij zijn gericht op de buitenwereld en brengen binnenin jou iets teweeg. Wát ze precies teweeg brengen, daar ben je niet altijd van bewust. Juist vanwege die gerichtheid naar buiten.

Zintuigen houden van vergelijken. Wat ze waarnemen wordt vergeleken met jouw eerdere waarnemingen en ervaringen. Alles wordt razendsnel getoetst aan jouw referentiekader en je hebt er een gedachte over. En die gedachte is iets dat je toevoegt aan je waarneming. Zo kleur je in wat je hoort, ziet enz.

Zintuigen hebben zo hun voorkeuren. Je wil het één graag en het ander juist niet. Er zit iets van begeerte of afkeer in. Dat wat je graag wil, wil je méér van, dat waar je afkeer van hebt probeer je te vermijden. Het houdt verband met je idee over geluk. Alsof iets of iemand anders jouw geluk kan afpakken.

Je hebt er geen idee van hoezeer je waarneming gekleurd wordt en hoe dit jouw gevoel bepaalt. Je beperkt jezelf hiermee en dát nu juist geeft een onvrij gevoel.  

Nodig je zintuigen eens uit om binnen te komen.

Het is misschien even wennen en zoeken naar de juiste frequentie van jou als ontvanger. Daar van binnen is een wereld waar niet altijd direct woorden zijn. Echter, onbevooroordeeld aanwezig zijn en erkennen wat daar gezien, gehoord en ‘geproefd’ wil worden vanuit een open belangstelling geeft ontspanning en ruimte. Op deze wijze stop je met doen. Juist door niets te doen en alleen te zijn geef je ruimte aan een dieper verlangen.

Je diepere verlangen ligt ergens op de lijn van ‘vrij’ willen zijn. Om vrij te zijn van belemmerende gedachten, van jouw gekleurde waarneming, kun je jezelf oefenen in aandachtig aanwezig zijn, zonder vooroordeel. Begin bijvoorbeeld eens met het kijken naar een bloem op deze manier.

Laat je niet voor de gek houden en ga dagelijks even naar binnen. Het ‘buiten spelen’ doe je al vaak genoeg. Oefening baart kunst! Zo leef je steeds meer wie je echt bent en ontstaat helderheid in je hoofd.

Lees ook eens dit: Geluk dat altijd aanwezig is.

Pin It on Pinterest