Direct naar de inhoud.

Geluk dat altijd aanwezig is

Laatst nam ik deel aan een symposium over ‘geluk’, georganiseerd door mijn zenleraar Cuong Lu. Er waren sprekers vanuit diverse invalshoeken. Wat bij mij bleef hangen was de manier waarop we geluk kunnen definiëren. Geluk dat we ervaren wanneer onze verlangens en begeerten in vervulling gaan. En een 2e soort geluk: geluk dat altijd aanwezig is. Net als de altijd aanwezige blauwe lucht, ook al belemmeren wolken ons het uitzicht erop.

Hoe weet je nu welk soort geluk je ervaart?

In de Qigong spreken de leraren over een ‘fixed’ level en een ‘pure state’.
Het gefixeerde level zien we wanneer we in het dagelijks leven bezig zijn met:
* ‘gain’, het willen vervullen van wensen en behoeften
* ‘fame’, je hebt bevestiging nodig om je goed te voelen. Bang voor gezichtsverlies
* ‘power’, je denkt in sterk of zwak
* (fixed) ‘love’, voorwaardelijke liefde
* ‘righteousness’, gelijk willen hebben, conflictueus zijn
In bovengenoemde situaties ben je als het ware een slaaf van je denken. Het is de fixatie van het kleine zelf, oftewel het ego. Je kunt hierin geluk ervaren en het kan ook zomaar weer voorbij zijn. Het geluk is niet stabiel.

In de pure staat ga je voorbij de ‘wolken’ van het ego.

Je komt terecht in iets dat onbeschrijfbaar groots is en toch ook kan het subtiel aanvoelen. Geluk dat aanwezig is, zonder dat je het groter kunt maken: Net als de blauwe lucht is het er altijd, of er nu wel of geen rumoer in je leven is.

Is het moeilijk of ingewikkeld om daar te komen?

Ja en nee. Het lijkt wel of we het steeds weer vergeten. Dagelijkse oefening helpt om de fixaties van het denken te herkennen. Alleen al het besef dat geluk bestaat en altijd al aanwezig is geeft je de mogelijkheid hierin te verblijven.

Welke oefening is hiervoor geschikt?

Elke avond voordat je gaat slapen neem je even de tijd om ‘op adem’ te komen. Je voelt de adembeweging in je lichaam. Na een paar ademhalingen spreek je voor jezelf uit: Vandaag ben ik dankbaar voor…..Via het venster van je hart kun je de verbinding met het altijd aanwezige geluk ervaren. Geef niet op en vertrouw op jouw mogelijkheden hierin.

Lees ook eens dit: ‘rond en blauw koekje

Pin It on Pinterest