Direct naar de inhoud.

Hoe vind ik rust om te slapen?

De kwaliteit van de nacht begint op de dag.

Gedurende de dag word je getriggerd op allerlei emoties. Soms heel duidelijk, soms ongemerkt. Je systeem pakt alles op.
En ook al merk je niet of nauwelijks dat je geïrriteerd bent bijvoorbeeld, je ademhaling reageert er wél op. Door op de dag momenten te creëren van bewuste ademhaling kun je emoties gaan herkennen en observeren.

Het begint al bij het opstaan. Adem uit en adem in, sta dan pas op en glimlach jezelf toe (liefst voor de spiegel)! Vandaag is een nieuwe dag waarin alles mogelijk is :-)
Hoe begin jij aan je dag? Spring jij je bed uit om snel nog iets te eten voordat je de deur uit rent?
Wie krijgen jouw eventuele huisgenoten te zien? Net als jij staan ook zij graag op in een omgeving die harmonieus is. Hoe jij je gedraagt heeft invloed op een ander, ook op je kind.

Neem op de dag wat tijd voor jezelf om niks te doen, zittend of liggend.
Niet echt niks doen, want je ademt en daar ben je met je aandacht bij. Wat observeer je in jezelf? Zijn er gedachten die jou onrustig maken? Leg van te voren een notitieblokje klaar zodat je dingen die je écht niet moet vergeten op kunt schrijven. Verder kijk je naar je gedachten en emoties zoals ze opkomen. Je kunt misschien voor jezelf benoemen wat je opmerkt. Volg en sla alles gade, alsof je een beetje op afstand staat. Kijk waar je gedachten en emoties vandaan komen en waar ze heen gaan. Oefen met geduld en aandacht.

Voed jezelf op de juiste manier. 
Wát je eet en hóe je eet heeft ook invloed op hoe je je voelt. Gezonde voeding (lees voldoende groente en fruit) heeft invloed op je organen en organen in balans hebben een gunstige invloed op je emoties. Rustig en aandachtig eten zorgt voor meer verbinding met je lichaam zodat je weet wanneer het voldoende is. Stop wanneer je nog niet echt vol zit.

Jezelf voeden gaat ook over niet materiële zaken.
Hoe geef jij zin aan jouw leven? Wat is van betekenis voor jou? Ga je daarin ook weleens uitdagingen aan? Ook in de niet materiële zin bestaat er ‘junk food’ in de zin van (te) lang op internet of voor de tv zitten (liefst met een drankje en een hapje). Dat slurpt ongemerkt energie! En om goed te kunnen slapen heb je energie nodig.

Sluit je dag rustig af.
Lezen voor het slapen gaan klinkt ouderwets maar werkt wél goed. Door je te concentreren op wat je leest breng je jezelf in een staat van stilte en ontspanning. Drink kruidenthee of water op de avond en eet niet meer. Je systeem is gebaat bij een rustige overgang van de dag naar de nacht. En lees nog eens dit artikel over het moment van gaan slapen.

Onrustig slapen is een signaal van onbalans. Emoties nemen de regie over in plaats van dat jij de regie hebt over jouw emoties. Met emoties op zichzelf is niks mis. Om deze te leren besturen is het belangrijk ze te observeren, naar de aard ervan te kijken. Door je bewust te zijn van hoe je ademt kun je jezelf oefenen in dieper kijken in jezelf. Laat jezelf niet gevangen nemen door je emoties. Neem waar en hou niet vast, je bent al vrij. 

Wil je begeleiding in dit proces van waarnemen? Maak dan een afspraak. De voetreflextherapie is hier heel geschikt voor.

Pin It on Pinterest