Direct naar de inhoud.

Slaap als je slaapt

Piekeren is één van de belangrijkste oorzaken van slaapgebrek.

Ai, slaapgebrek is niet fijn. Niet voor je stemming en niet voor je lijf. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich en wordt de energie weer aangevuld. Lichaam en geest ontspannen waardoor we normaal gesproken fit en energiek wakker worden. De kwaliteit van de slaap echter is niet altijd gelijk. Je kunt de kwaliteit van je slaap verbeteren door lichaam en geest ook tijdens je slaap te verenigen. Zoals de boeddhisten zeggen: ‘eet als je eet, slaap als je slaapt.’

Het geheim

‘Stel, je staat op het punt naar bed te gaan. Ben je bezig je op slapen voor te bereiden? Nee, grote kans dat je je voorbereid op slapeloosheid of een nacht vol onrustige dromen. Dat komt doordat je weliswaar in bed ligt maar niet ontvankelijk bent voor de atmosfeer die uitgaat van het bed, de lakens, dekens en kussens in je slaapkamer. Er spelen dingen door je hoofd die niets te maken hebben met slapen en je ligt daar in een staat die is afgestemd op werken, recreëren of zelfs ruziën. Als gevolg daarvan val je in slaap terwijl je afgestemd blijft op datgene wat je bezig hield voordat je naar bed ging en droom je je dromen die je je wel of niet herinneren zal.
Heb je het jezelf ooit gegund om werkelijk bewust het comfort van je bed te ervaren? Heb je gevoeld hoe je daar lag, veilig ingestopt onder de dekens? Heb je gevoeld hoe je kussen zich bereidwillig voegde naar de vorm van jouw hoofd en schouders? Heb je het bed aandacht gegeven als was het een goede vriend, die je elke nacht opnieuw draagt tot het ochtend wordt? Probeer het eens, waarom niet vanavond nog?
Als je gaat liggen, stel je dan de onmetelijke ruimte van het universum voor. Trek je bewustzijn langzaam weer in, terug naar de kamer waar je ligt. Stel je de slaapkamer voor, je bed. Vertel jezelf dat je op het punt staat in te slapen in deze veilige, prettige kamer. Onderga de warmte van het bed, dekens en kussen. Geef ze een blijk van waardering zelfs, voor het creëren van een atmosfeer waarin je prettig kunt slapen. Wentel je in hun warmte en voel je zo geborgen als een baby. Ontspan je geest, ontspan je lichaam. Je bent aan het slapen, je doet niets dan slapen….’
Ik vind deze tekst zo helder en goed dat ik het ongewijzigd heb overgenomen uit het boek ‘je hart thuisbrengen’ van Li Hongshi.

Pin It on Pinterest