Direct naar de inhoud.

Groot en klein leed. Hoe pak jij dat aan?

Hoe vrij ben jij? Vrij van oorlog in jezelf?

Oorlog is een thema dat nu voor ons allemaal speelt. De oorlog in Oekraïne laat zien hoe rauw en barbaars mensen kunnen zijn. En tegelijk zijn we eensgezinder dan ooit in onze afschuw en willen we op enigerlei wijze iéts doen, voor de bevolking van twee landen die nu zo lijden.
Oorlog is voor de meeste mensen in Nederland nooit eerder zo dichtbij geweest. Het ráákt iets in ons.
In heel Rolde wappert de vredesvlag.

Dader en slachtoffer

Nu de oorlog zich zo dichtbij afspeelt, lijken we ons pas (opnieuw) bewust te worden van de ernst van oorlog.
Het doden van mensen en dieren. Voedsel dat niet verbouwd kan worden en kapot gemaakt wordt. Hele steden met de grond gelijk gemaakt. We schrikken wakker!

Net als met een erge ziekte. Pas wanneer het jezelf of je familie betreft schrik je een soort van wakker. Daarvóór denk je vaak dat het jou niet overkomt. Maar het kan ook jou overkomen. Ziekte en oorlog.

In de beelden die wij zien krijgen wij een idee over goed en slecht, over dader en slachtoffer(s). In geval van oorlog kijken wij zo. Bij ziekte doen we vaak hetzelfde. Het virus moet verslagen worden was zelfs de taal die gebruikt werd, nog maar kort geleden. En zo wordt ook naar andere ziekten gekeken.

Wat weerspiegelt deze oorlog ons?
Dit wat wij nu zien gebeuren, is dat iets wat alleen in de buitenwereld gebeurt? Kan het ook een weerspiegeling zijn van wat er van binnen in ons huist? Hebben wij niet allemaal iets in ons dat kan doden? Kunnen wij zelf ook dader én slachtoffer zijn?

Ziekte en oorlog ontstaan gewoonlijk niet in één nacht.
Ernstige ziekte en oorlog hebben hun oorsprong in ogenschijnlijk klein leed. Leed waarover we onwetend zijn. We beseffen vaak niet hoe we in ons spreken en handelen dodelijk naar anderen kunnen zijn omdat wij overtuigd zijn van ons gelijk. Hoe wij omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en gebeurtenissen in ons leven heeft véél invloed op het welzijn en een wel of niet gezonde staat van ‘zijn’.

Laten we de mensheid helpen door in eigen kring de oorlog uit te bannen. Op z’n minst de intentie te hebben onze eigen ‘kleine’ oorlog te stoppen. Dit werkt genezend voor ieder van ons.
Ik schreef er eerder dit artikel over: Touwtrekken: wat is wáár?

Pin It on Pinterest