Direct naar de inhoud.

Dankbaarheid beoefenen

Er is veel om dankbaar voor te zijn.

Ik voel mij dankbaar voor de lieve berichten die ik krijg van mensen op allerlei manieren. DANK!
Dankbaar voor het leven. De mooie natuur.

Soms is het moeilijk en verdrietig om te zien welk leed er is bij veel mensen.
Er is ook angst en paniek onder ons. Dan ben je geneigd om te denken dat jij het zwaar hebt.

Er is geen wezenlijk verschil tussen jou en een ander. Als jij het zwaar hebt weet je zeker dat een ander het zwaar heeft. Je bent niet alleen! Het is goed om terug te gaan naar jezelf en aandacht te hebben voor wat in je leeft. Emoties zijn niet goed of fout. Je hart openen voor wat in jou aanwezig is, zonder daarmee in gevecht te gaan, is een oefening in compassie.

Als je iets wil bijdragen aan het leven dan hoeft dat niet groots en meeslepend te zijn.
Door te oefenen in compassie, leer je ook een ander echt te zien. Dan luister je voorbij woorden. Dan zié je voorbij uiterlijk vertoon. Dat is wat we allemaal wensen: Gezien en gehoord worden. En dat begint bij jezelf.

Oefening

Het uiten van je – welgemeende- dankbaarheid naar iemand, door het uit te spreken of in een brief te verwoorden, is een mooie oefening om de liefde van je hart te voeden. Een dankbaarheidsbrief kun je bijvoorbeeld schrijven aan iemand die ooit iets voor je heeft gedaan of betekend, maar die je daarvoor nooit echt hebt bedankt. Wanneer je de moed hebt deze voor te lezen brengt het jou en de ander rechtstreeks in je hart!

In het Boeddhisme wordt de naam van  Avalokita aangeroepen. Zij wordt gezien als de bodhisatva van compassie. Er is een mantra waar je naar kunt luisteren of mee kunt zingen om compassie te cultiveren. Deze heb ik zelf ingezongen en op de (alt-) blokfluit gespeeld. Luister maar.

Ik schreef eerder al eens over dankbaarheid.

Pin It on Pinterest