Direct naar de inhoud.

Anker uitgooien in het water, in de aarde.

De natuur bestaat in de basis uit de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Wanneer deze elementen met elkaar in balans zijn zien we dat terug in hoe de natuur zich toont.
In de winter is, volgens de Chinese geneeswijzen, het element water dominant.
De natuur trekt zich terug en verzamelt haar krachten in de wortels, in de diepte. Er is minder zonlicht, meer duisternis, meer kou. Als mens zijn we in de wintertijd van nature wat meer naar binnen gekeerd.

Op drift

Wanneer het donker is ervaren veel mensen angst. Deze emotie hoort ook echt bij de winter-water-tijd.
Angst behoedt je voor al te roekeloos leven, het heeft betekenis. Echter wanneer één emotie ons in haar greep heeft raken we uit balans.

In de greep gehouden worden door één emotie, zoals hier angst, is als het varen met een boot zonder kiel. Je drijft af, raakt op drift. Je hoofd gaat ermee vandoor! Er wervelen gedachten door je hoofd die niet te stoppen zijn. Je voelt je onrustig. Bij het lezen van een boek kun je moeilijk de aandacht erbij houden. In stilte rustig niets doen lukt niet.

Het rondtollen in gedachten-stromen en deze steeds herhalen in allerlei varianten laat zien dat je geest geen anker heeft in je hart, in je lichaam.
Wat nu?

Anker

Wanneer een emotie langdurig bij je blijft, merk dat dan op. Dáár begint het mee.
Emoties komen en gaan en duren nooit lang. Vergelijk het met de golven van de zee.

Eenmaal opgemerkt kun je simpelweg tegen jezelf zeggen ‘STOP!’ En direct daarna adem je zo lang mogelijk uit. Een lange uitademing maakt ruimte voor een diepe inademing.

De blaas en de nieren zijn verbonden met het element water en met angst als emotie. 
De nieren zijn in je lichaam heel belangrijk, bevatten jouw constitutie.

Wrijf en beklop dagelijks jouw nieren! Deze bevinden zich aan de rugzijde net onder de ribben, boven de taille. Zorg er goed en met liefde voor. Zo ondersteun je jouw vitaliteit.

Om los te kunnen laten drink je voldoende water, zodat alle ‘rommel’ uit je lichaam weer netjes via de uitgang je lichaam verlaat.

Maak tijd voor jezelf. Trek je rustig even terug uit alle drukte en commotie van het dagelijkse leven. Dat kan met een wandeling (langs het water?) of stil zittend. Wat doet jou goed om te ‘zakken’ in je lijf?

Geef aandacht aan wat er binnen in je buik- en hartstreek gebeurt. Leg er eens je handen op en open al je zintuigen naar binnen. Vraag aan jezelf ‘hoe is het met mij vandaag?’ Zo kan er enig begrip voor en in jezelf opkomen. Er valt zó veel te ontdekken!

Deel met iemand die je na staat over wat je bezig houdt. Denk aan het spreekwoord ‘gedeelde smart is halve smart’. En luister ook met een open hart naar de ander. Dan belichaam je de eenheid die we in wezen zijn.

Anker zo je geest in je hart en je lichaam. Want wanneer deze drie gebieden in jezelf verbonden en in harmonie zijn, heb je drie schatten gevonden!

Lees ook eens dit artikel: december geschenken.

Pin It on Pinterest