Direct naar de inhoud.

Alles wat je aandacht geeft groeit….of toch niet?

Een uitspraak die ik regelmatig hoor is: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit’. Dat doet me denken aan de staat van de planten van mijn moeder. Die verstond de kunst om ze te laten stralen en pronken, echt ongelooflijk. ‘Hoe doe jij dat toch?’ vroegen mensen vaak aan haar. ‘Ik praat met ze’ was dan haar steevaste antwoord ;-) Dus ja, haar planten groeiden van de aandacht die ze gaf.

Is het werkelijk zo dat alles groeit wanneer je het aandacht geeft?
In mijn praktijk maak ik regelmatig gebruik van een vaardigheid die ‘focussen’ wordt genoemd. Ligt daarin het antwoord? Ik neem je even mee…..

Aandacht geven

Ken je het gevoel dat, wanneer je iets gaat doen wat je spannend vindt, je lijf dan ook meedoet met die spanning? Je voelt bijvoorbeeld de zenuwen in je buik, spanning in je borst of een verstikkend gevoel in je keel. In je lijf is dus iets voelbaar dat gaat over iets dat op dat moment speelt in je leven. Dat wordt in focus termen een ‘felt sense’ genoemd.

Niet alle gevoelens in je lijf zijn zo duidelijk aanwezig. Vaker duurt het even voordat je een idee krijgt van hoe het voelt in je lijf. Aandacht en wat tijd ervoor nemen helpt om het duidelijker te krijgen. En áls je eenmaal iets gewaar wordt in je lijf: Zodra je erover gaat redeneren of het gevoel afdoet als ‘valt wel mee’ kan het zomaar weer verdwijnen.

Wil je nu, voordat je verder leest, eerst eens even de tijd nemen om jouw gevoel in je lichaam van dit moment op te merken? 
Misschien is het moeilijk of onwennig, maar probeer je aandacht te laten zakken van je hoofd naar beneden, je lichaam in. Is er iets dat jouw aandacht trekt? Het kan heel subtiel zijn. Blijf er even bij met je aandacht.

Wanneer je een gevoel in je lichaam opmerkt als ‘iets’ dat zich aan jou laat zien kun je bij je gevoelens zijn en niet erin. Je valt op deze manier niet samen met je gevoel, maar je merkt bijvoorbeeld op dat je een verdrietig of boos gevoel in je hébt. Zo kun je een luisterend oor bieden aan datgene wat er is.

Aandacht geven aan dat ‘iets’ in jou dat zich laat voelen geeft de bijzondere gewaarwording dat het niet groter wordt. Door er aandachtig bij te zijn krijgt het ruimte en kan het veranderen. Je hoeft niks te doen. Het ontvouwt zich. En op deze manier groei je je eigen inzichten in ;-)

Meer lezen? Misschien is dit schrijfsel dan iets voor je: ‘Wat chihuahua’s en gedachten doen‘.

Pin It on Pinterest