Direct naar de inhoud.

Word groter dan dat wat jou klein houdt

Aan de oever van de rivier

‘Onze gevoelens hebben een zeer bepalende invloed op onze handelingen en gedachten. In ons stroomt een rivier van gevoelens, waarin elke waterdruppel een ander gevoel is en waarin elk gevoel voor zijn bestaan van alle andere gevoelens afhankelijk is. Om onze gevoelens te observeren hoeven we alleen maar aan de oever van deze rivier te gaan zitten en bij elk gevoel dat bovenkomt, langs stroomt en weer verdwijnt, vast te stellen wat voor gevoel het is. Er zijn 3 soorten gevoelens: aangename, onaangename en neutrale. We zijn geneigd om een onaangenaam gevoel weg te duwen. Maar het werkt beter om ernaar te kijken, terwijl we bewust in- en uitademen, en bij onszelf vast te stellen wat voor gevoel het precies is. Door een gevoel te benoemen wordt het beter herkenbaar.’

Uit: ‘iedere stap is vrede’ van Thich Nhat Hanh

Een rivier van gevoelens die in ons stroomt……Soms ervaren we gevoelens zo heftig dat het net lijkt of we de rivier zelf zijn.
We identificeren ons op dat moment helemaal met de emotie. Je bent boos! Alles in je lijf staat op sein ‘boos’. Je bent overgeleverd aan je emotie en beziet alles vanuit dat perspectief. In wezen houd je jezelf daarmee kleiner dan je bent. Als een kind dat helemaal samenvalt met wat het ervaart. Opgroeiend naar volwassenheid krijg je er, als het goed is, een perspectief bij.

Een krachtige vaardigheid om groter te worden dan dat wat jou klein houdt is samen te vatten in 3 woorden; iets in mij
Wanneer je vastzit of meegezogen dreigt te worden in een emotie en je gebruikt op zo’n moment de woorden ‘iets in mij’, dan verleg je het perspectief van klein naar groot. Je stapt dan namelijk buiten je emotie en daarmee word jij groter dan die emotie. Je kunt uitproberen bij jezelf hoe het verschil voelt wanneer je zegt ‘ik ben boos’ of je zegt ‘iets in mij is boos’ (verdrietig, angstig, bezorgd, vul maar in).

Je identificeert hierdoor de emotie terwijl je niet meer helemaal samenvalt met dat gevoel: Je identificeert hét in plaats van je erméé te identificeren. Op deze manier word jij meer dan alleen de emotie. Het is de rivier die in ons stroomt die graag gezien en gekend wil worden. En juist door zo nu en dan eens rustig bij de rivier te gaan zitten kunnen we ervaren dat de rivier ‘iets in mij’ vertegenwoordigt dat er elke dag en elk uur weer anders uit kan zien.

Pin It on Pinterest