Direct naar de inhoud.

Wat heeft een Carlosmomentje met vrijheid te maken?

Laatst woonde ik een lezing bij van de eerste (en enige, naar ik weet) sit-down comedian van Nederland. Hij sprak onder andere over ‘Carlosmomentjes’.

Een Carlosmoment is een beleving waarin iemand iets kleins, iets medelevends, voor een ander doet wat als echt waardevol wordt ervaren.
Zo beleefde ik van de week ook een Carlosmoment. Na een paar dagen uitwaaien, wandelen en wat rondjes hardlopen op één van onze mooie Waddeneilanden zei mijn enkel even ‘stop’. Toen ik ietwat strompelend en zeulend met een tas van de trein naar mijn auto liep bood een jonge man van rond de 20 zijn hulp aan. Dat was héél welkom en voor mij een Carlosmoment. Voor hem uiteindelijk ook denk ik, want daarna bracht ik hem op zijn bestemming en hadden wij intussen een bijzonder leuk gesprek. Hoe mooi kan het leven zijn!?

Vrijheid

Wanneer ben je vrij?
Als je niet naar je werk hoeft, vakantie hebt, is misschien je antwoord.
Ben je dan echt vrij?
Vrij zijn hangt in mijn ogen samen met je van binnen vrij voelen. De leuke jongen die mijn tas droeg was op dat moment vrij. In het gesprek dat ik met hem had bleek dat het leven hem bepaald niet gespaard had. Hij had een kleurrijk leven achter de rug, zal ik maar zeggen. En toch, hij was vrij om mij te kúnnen zien stuntelen en kon zijn handelen daarop afstemmen. Ik zie daar vrijheid in.
Zonder vrijheid in je eigen hoofd, is er geen ruimte voor de ander.

Waarom ben je zo vaak gevangen? Gevangen in de potpourrie die zich in je hoofd afspeelt en op ‘repeat’ staat. Alhoewel je in je hoofd vrij kúnt zijn, kies je onbewust vaak voor je eigen gevangenschap. Gedachten als ‘deze klachten heb ik al heel lang, dat gaat ook zomaar niet over’, of  ‘zo zit ik nu eenmaal in elkaar’, of ‘wat zullen ze van me denken als ik….’, zetten iets in jou op slot. Wat nu als je dit soort gedachten geen voeding meer zou geven, ze kunt stoppen?
Stel jezelf de juiste vragen om ruimte voor je eigen vrijheid te creëren.

Ondersteun je eigen vrijheid in 6 stappen

  1. Welke gedachte blijft in je hoofd malen? Herken je beperkende gedachte.
  2. Hoe zou het zijn zonder die beperkende gedachte? Erken je verlangen dat verstopt zit achter deze gedachte.
  3. Verschuif je aandacht van je beperkende gedachte naar je verlangen.
  4. Adem een paar keer aandachtig in met de gedachte dat je verlangen al is gerealiseerd (bijvoorbeeld ‘mijn keel is open en voelt vrij’).
  5. Bij het uitademen laat je alle onrust uit je lijf gaan.
  6. Blijf nog even doorgaan met louter aandachtig ademen, verbind je er helemaal mee. Ervaar de vrijheid in verbondenheid in je lijf. Elke uit- en inademing volgen elkaar op.

Geef het vuur van jouw innerlijke vrijheid door. Jouw vrijheid geeft anderen de ruimte hun eigen vrijheid te ervaren. Kies ervoor jouw leven en dat van een ander te verrijken. Met Carlosmomentjes als ’t effe kan ;-)

Pin It on Pinterest