Direct naar de inhoud.

Verhaal over 84 Problemen

Leven zonder pijn bestaat niet. Leven zonder pijn is als licht zonder schaduw, als dag zonder nacht.

En met pijn bedoel ik alle soorten pijn die er zijn. Fysieke pijn, maar ook bijvoorbeeld de pijn van eenzaamheid, gekwetstheid, verlies van een dierbare, onzekerheid, je draai niet kunnen vinden in je leven enz enz.
Pijn hoort bij het leven en toch heeft pijn een niet al te beste reputatie. Je wilt het niet en je wil er van af. Hoe begrijpelijk het ook klinkt, zorgt juist déze houding ervoor dat je méér lijdt aan de pijn dan nodig is.

Het verhaal over de 84 problemen

Er bestaat een oud verhaal over een man die de Boeddha opzocht omdat hij gehoord had dat de Boeddha zo’n groot leraar was. Zoals iedereen, had ook hij in zijn leven de nodige tegenslag gehad en hij dacht dat de Boeddha misschien in staat was hem voorgoed van zijn problemen te verlossen.
Hij vertelde de Boeddha dat hij boer was. ‘Ik hou van het boerenleven’, zei hij ‘maar soms regent het te weinig en dan mislukt de oogst. Vorig jaar moesten we het bijna met de dood bekopen. Andere keren regent het juist weer te veel, wat ook niet goed is voor de oogst.’ De Boeddha luisterde geduldig.
‘Ik ben getrouwd’, zei de man. ‘Ik heb een prima vrouw…Ik hou echt van haar. Maar soms kan ze zo tegen me zeuren. Soms word ik zo moe van haar.’ De Boeddha luisterde zonder een woord te zeggen.
‘Ik heb ook kinderen’, zei de man. ‘Leuke kinderen, dat wel….Maar soms doen ze net alsof ik niet besta. En soms….’ Zo passeerden al zijn zorgen en problemen de revue. Tenslotte was hij uitgepraat. Vol spanning wachtte hij op de woorden van Boeddha die aan al zijn problemen een eind moest maken.
Tot zijn verbazing zei de Boeddha: ‘Ik kan je niet helpen.’ ‘Hoe bedoelt U?’ zei de man. ‘Iedereen heeft problemen’, antwoordde de Boeddha. ‘We hebben allemaal drieëntachtig problemen waaraan we niets kunnen doen. Als je echt je best doet kun je er misschien een paar oplossen, maar zodra het verdwenen is, komt er direct weer een ander voor in de plaats. Alle mensen van wie je houdt zullen bijvoorbeeld op een gegeven moment uit je leven verdwijnen. En ook jij zult op een gegeven moment doodgaan. Dit is een probleem, en jij noch wie dan ook kan daar iets aan doen, dus ook ik niet.’
De man werd woedend. ‘En ik dacht nog wel dat U zo een groot leraar was! schreeuwde hij. ‘Ik dacht dat U mij wel zou kunnen helpen! Wat hebben wij aan zo een leer?’ De Boeddha antwoordde: ‘Misschien is die wel goed voor het oplossen van het vierentachtigste probleem?.’ ‘Het vierentachtigste probleem?’ riep de man verbaasd. Wat is het vierentachtigste probleem?’ Boeddha antwoordde: Dat je helemaal geen problemen wilt hebben.’
Uit: Boeddhisme in alle eenvoud – Steve Hagen

Lijden heeft te maken met je verwachting over hoe het zou móeten zijn. 

Wanneer je kunt zien dat je vasthoudt aan je pijn door je denken heb je al een mooi begin!

7 Tips om met je pijn (pijnlijke situatie) om te gaan:

  1. Geef onrust in je lijf ruimte door wat te bewegen op een manier die bij je past. Dat kan van touwtje springen tot schouders rond draaien zijn.
  2. Breng dan je aandacht bij jezelf door je te focussen op je in- en uitademing. Voel de beweging hiervan in je lijf.
  3. Check je hele lichaam van boven naar beneden op spierspanning en laat los waar mogelijk.
  4. Leg 1 hand op je hart en 1 hand op je buik en vertel jezelf dat je een helemaal oké mens bent. Stel je voor dat er binnenin een verbinding is tussen je hart en je buik.
  5. Denk dan aan de mensen om je heen die je het meest na staan en laat je liefde naar hen uitgaan.
  6. Laat dan je liefde uitgaan naar datgene of diegene waarmee de verbinding op dit moment in je leven moeizaam gaat.
  7. Eindig door jezelf te bedanken.

Pin It on Pinterest