Direct naar de inhoud.

Veerkracht. Van last naar kracht.

De natuur heeft enorm veel veerkracht in zichzelf

Het voorjaar is een tijd waarin verborgen krachten tot uiting komen. Het is de tijd van Pasen, na de eerste volle maan in de lente, om te vieren dat het nieuwe leven laat zich zien. In alle kleur en fleur, in de vruchtbaarheid van het land en in de overwinning van het licht. Processen in de natuur die ons spiegelen hoe ook wij steeds opnieuw het licht in onszelf ruimte kunnen geven na een donkere periode.

Als mens ben je onderdeel van de natuur

Meer dan wij ons kunnen voorstellen is de natuur steeds in staat zichzelf te vernieuwen, zich aan te passen en het leven vorm te blijven geven. Veerkracht is een natuurlijk gegeven. Er zijn ontelbaar veel voorbeelden van mensen die hebben laten zien onder heel moeilijke omstandigheden de kracht te vinden zichzelf weer op te richten, al gaat dat niet altijd direct en gemakkelijk.

Die veerkracht is niet waar je aan denkt wanneer je je ellendig voelt

Wanneer de condities, de omstandigheden in je leven ongezond voor je zijn, neemt je draaglast snel af en raak je uitgeblust. Je ervaart druk van alle ‘moetens’ in je leven. Als je er zo aan toe bent, heb je zelf je handen vol aan overleven. Je bent moe en hebt het gevoel dat je batterij leeg is. Je werk wordt een te grote last, je meldt je ziek.

Op de weg terug naar jezelf, (her-) ontdek je je ware natuur

Wat heb jij nodig om goed te gedijen? Waar heb jij invloed op in jouw levensomstandigheden? Hoe is jouw leefstijl? Maar ook, zelfs voorál: ontdek jezelf! Op welke wijze houd je vast aan het beeld dat je van jezelf hebt. In hoeverre moet alles perfect bij jou? Wat wil je bewijzen? Kun je het beeld dat je van jezelf hebt en waarnaar je leeft ook loslaten?

Je hoeft niets te ‘fixen’

Het gaat er niet om iets op te willen lossen. Je bent goed genoeg. Neem de tijd om met je hart te kijken en te luisteren naar jezelf. Wie ben je werkelijk, wat is jouw ware natuur? Zoals de vos zegt in het boekje ‘de kleine prins’: ‘Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’

Ontspanning en bereidheid openen de weg

Zoek eens iemand op die je vertrouwt en bij wie je ontspannen kunt zijn. Deel je pijn, ellende of je moeite eens met iemand die écht naar je luistert. Die méér kan zien en horen dan dat wat je zegt. Zo kun je het donker in jezelf naar het licht brengen en zie je zelf ook ineens méér. Je voelt je ruimer en krachtig.

Ik help je graag! Contact

Lees ook eens dit bericht over de vriendenbank :-)

Pin It on Pinterest