Direct naar de inhoud.

Smeltend ijs en wat daaronder zit

De natuur spiegelt zo mooi wie je bent. Het water dat kan veranderen in ijs, maar ook in damp als er veel vuur aan te pas komt.

Als ik dit vertaal naar jou en mij als mens dan kun je zelf misschien ook veranderen in een ijskonijn of ontsteken in boosheid of irritatie.
Veelal spelen verwachtingen over een situatie hier een grote rol in. Wanneer een situatie overeen komt met je verwachtingen erover dan kun je gemakkelijk kalm blijven en voelt alles in jou stromend. Onrust ontstaat wanneer wat je wilt, niet overeen komt met wat gebeurt. Je hebt bijvoorbeeld lekker gekookt voor je partner. Echter, ze (of hij) komt een half uur later dan je verwachtte. Ben jij dan nog kalm als een stromende rivier?

Verwachtingen zijn gedachten die te maken hebben met de toekomst. Als je iets verwacht, wacht je op iets wat op een bepaalde manier zal gebeuren. Een passend citaat hierover uit ‘de veertien geheimen van de panda’. (Bao is de panda):
‘Bao, vertel me eens, wanneer kun jij het beste kalm blijven, op een grote weide of in die smalle kloof die je daarnet hebt overgestoken?’ Shilong (de hagedis) keek Bao glimlachend en nieuwsgierig aan. ‘Nou…..op een weide natuurlijk. Ik was opgelucht toen die kloof eindelijk achter me lag. Maar wat heeft dat te maken met kalm blijven?’
‘Dat spreekt toch voor zich? Hoe meer ruimte je om je heen hebt, hoe beter je kunt ademen en hoe vrijer je je kunt bewegen. Net zoals de rotsen in een smalle kloof je kunnen benauwen, zo kunnen ook je verwachtingen je benauwen. Hoe meer eisen je stelt, hoe enger de ruimte wordt en hoe moeilijker het wordt om kalm te blijven.’

Als je jouw ideeën over hoe het hoort los kunt laten, schep je ruimte; zo kan het ook. Ik denk dat ieder mens behoefte heeft aan ruimte, ook al zoeken we soms zelf een smalle kloof op. Zelfs ruzie maken kan ruimte scheppen: Als het oké is om flink van mening te verschillen. Afstand houden, terugtrekken, maakt je zwak. Je stapt in de rol van slachtoffer en dan kun je geen steun meer zijn voor de ander. Gooi je grens – je hart- open, in plaats van je gekwetst en slachtoffer te voelen. Ruzie kan je heel goed laten zien wat je vasthoudt en helpt om te leren die dingen los te laten. Als je zo met ruzie omgaat, ontstaat er meer ruimte voor liefde. Dan laat de zon het ijs smelten en is er écht contact. Dan stroomt het.

Observatie

Observeer jezelf de komende tijd eens op gedachten als:
‘Ik hoop dat….’
‘Het moet wel zo zijn dat…..’
‘Ik verwacht wel dat…..’ enz.

Kun je deze gedachten, deze verwachtingen ook weer laten gaan? Mag het ook anders lopen? Breng je jezelf (of de ander of een situatie) in een vrije ruimte of kies je voor de smalle kloof van beperkende gedachten?
Experimenteer eens met deze oefening. Je zult versteld staan hoe interessant het is!

Als mijn wereld en jouw wereld samen één wereld vormen, is er ruimte en begrip, is er Liefde. Stromend.

 

Pin It on Pinterest