Direct naar de inhoud.

Op weg naar Pasen

Alhoewel de vastentijd als weg naar Pasen vooral door katholiek Nederland beleefd wordt, zijn er in andere tradities ook perioden van vasten. Buiten religieuze redenen kun je ook om gezondheidsredenen ervoor kiezen om te vasten. In de natuurgeneeskunde wordt vasten gezien als middel om het lichaam te reinigen, om de spijsverteringsorganen tot rust te brengen en te zuiveren.

Vasten. Je kunt het opvatten als een louter fysieke aangelegenheid.

En dat kan heel louterend zijn. Ik kan je vertellen dat zelfs wannéér je het opvat als alleen een fysieke aangelegenheid je niet ontkomt aan andere ervaringen. Buiten het fysieke. Spiritueel, emotioneel en mentaal, alles doet mee. Een periode helemaal geen suikers gebruiken bijvoorbeeld (en dat is nog een hele opgave, want waar zit het niet in), brengt je in een totaal andere energie.

Vastentijd. Je kunt het opvatten als periode van matiging.

Je kunt in allerlei opzichten matigen. Minder kilometers rijden. Minder vaak achter de computer kruipen. Minder vlees eten. Minder water verbruiken. Minder lampen aandoen. Minder (of geen) alcohol nuttigen. Enzovoort. Kortom, consuminderen om ruimte te creëren. In jezelf en in relatie tot je omgeving.

40 dagentijd. Je kunt het opvatten als tijd voor bezinning.

Je kunt jezelf matigen in het naar buiten gericht zijn. In die zin dus consuminderen. Maak tijd voor meditatieve momenten, op jouw manier. Maak een fijn plekje voor jezelf in huis. Of misschien mediteer jij liever wandelend. Richt je aandacht op het centrum van je lichaam. Voel je buik rijzen en dalen bij elke ademhaling en ervaar jouw innerlijke ruimte.

Op weg naar Pasen. Je kunt het opvatten als tijd om te geven.

Je beseft het mogelijk niet altijd maar de allermooiste gift dat ben jij zelf! Neem jezelf voor om elke dag iets fijns, positiefs, goeds te doen. Dat kan een glimlach zijn naar iemand, een hartelijk woord. Het maakt niet uit wat het precies is. Geef vanuit je hart en voel wat het met jou doet.

Pin It on Pinterest