Direct naar de inhoud.

Ochtend ritueel met oil pulling in 10 stappen

Oil pulling

Oil pulling is een heel oude gewoonte uit de Ayuveda ( Indiase gezondheidsleer). Maar ook in midden en zuid Amerikaanse culturen vind je dit gebruik terug. Een Russische oncoloog schijnt op een congres voor artsen oil pulling te hebben aanbevolen en sindsdien is de belangstelling hiervoor weer toegenomen.

Oil pulling betekent zoveel als het trekken en duwen van olie tussen de tanden en in de hele mondholte. Je neemt een eetlepel olie in de mond (je kunt om te wennen eerst een theelepel nemen). Je spoelt met de olie je mond waarbij je de olie onophoudelijk in beweging houdt. Je zuigt, perst, kauwt, trekt en beweegt de vloeistof tussen alle kieren en spleten van je tanden. Dit hou je ongeveer 15 minuten vol. In het begin voelt de olie aan als een stugge, gladde, moeilijk te hanteren massa in je mond. maar naarmate de minuten verstrijken ervaar je hoe de olie zich vermengt met speeksel en steeds dunner wordt. Vermijdt het inslikken van olie! De olie raakt via het speeksel namelijk vol met bacteriën en die wil je eruit en niet naar binnen hebben. Wanneer bacteriën bij de poort worden teruggestuurd, krijgen ze ‘binnenshuis’ geen kans problemen te veroorzaken. Er zijn mensen met heel uiteenlopende klachten die positieve ervaringen hebben met oil pulling. Mij bevalt het in elk geval prima en ik blijf er dan ook mee doorgaan. Na de eerste maand intensief oil pulling heb ik zelf de tijd met de helft gereduceerd. Dat maakt het voor mij makkelijker om het dagelijks vol te blijven houden.
Mijn tandarts vind het resultaat geweldig. Er hoeft geen tandsteen meer verwijderd te worden want dat krijgt gewoon geen kans!

Ochtend ritueel met oil pulling in 10 stappen

  1. Gebruik koudgeperste zonnebloem- of sesamolie, liefst biologisch
  2. Doe het op je nuchtere maag, ’s morgens
  3. Breng de hoeveelheid van een eetlepel olie in je mond
  4. Kauw, duw, trek, zuig en beweeg de olie onophoudelijk in je mond en tussen je tanden
  5. Probeer het doorslikken van de olie te vermijden
  6. Hou het een kwartiertje vol (je kunt later de tijd eventueel inkorten). Je kunt intussen natuurlijk je douche nemen of ontbijt klaarmaken
  7. Spuug de olie uit in het toilet, afvalemmer of buiten. Anders komen al die bacteriën in je gootsteen
  8. De kleur van de olie wordt wit na lang genoeg spoelen. Is ze nog geel, spoel dan de volgende keer langer of maak meer bewegingen
  9. Spoel je mond na met lauwwarm water
  10. Drink 2 glazen lauwwarm water

Pin It on Pinterest