Direct naar de inhoud.

Mijmeren in de zomer. Tijd voor vacantie

Vacantie, zoals je het vroeger schreef, bevat het woord vacant: leeg. Je agenda is leeg van afspraken zoals je die normaal gesproken hebt.

Tijd voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Of je nu kiest voor een verre bestemming of vakantie dichtbij (‘la balconia’ zei mijn zus vroeger deftig als ze thuis bleef), vakantie is bij uitstek de tijd om uit je dagelijkse ritme en gewoontes te stappen. Om een beetje ‘leeg’ te worden en te vertragen.

In je vakantie lukt het misschien best goed om te ontspannen, leeg te worden en op te laden.
Maar, wát maakt je normaal gesproken zo vol? En hoe kun je zorgen dat je álle dagen van het jaar een opgeruimd hoofd hebt? Nou ja, bijna alle dagen dan ;-)

Om over te mijmeren:

Leer je eigen gewoontes beter kennen.

Wanneer je op vakantie gaat naar een plek waar je nooit eerder geweest bent, kijk je je ogen uit. Je neemt veel scherper waar omdat wat je ziet (en hoort, ruikt) nieuw en onbekend is. Als je in een ander land bent vallen je bepaalde gewoontes op omdat ze anders zijn dan dat je gewend bent. Kijk met die blik eens naar jezelf en open al je zintuigen. Bijvoorbeeld:
* Hoe poets jij je tanden? (snel/ langzaam, druk je hard enz)
* Hoe eet jij? (tempo, hoeveelheid, hoe vaak, wat en in welke sfeer/omgeving)
* Hoe treed jij in contact met anderen? (ben je afwachtend of juist niet enz)
* Wat valt je op?

Om uit te proberen:

Oefen om een gewoonte te wijzigen.

Nu je je gewoontes de revue hebt laten passeren kun je experimenteren in het aanbrengen van kleine wijzigingen in je gewoontes. Om te oefenen in aandacht, met een open en nieuwsgierige blik.
* Neem je tandenborstel bijvoorbeeld eens in je linkerhand als je gewend bent om dit met rechts te doen. Wat verandert dat voor jou? Probeer uit en doe alsof je voor het eerst zelf je tanden poetst!
* Tijdens het eten kun je bijvoorbeeld je tempo vertragen, eten in stilte of eens alleen maar groente als je dat niet gewend bent. Hoe ervaar je dit?
* Probeer eens ander gedrag uit in contact met anderen. Hoe is dat voor je?

Wat hebben die gewoontes te maken met een vol hoofd?

Een heleboel!
Het grootste deel van ons denken wordt gevormd door gewoonte gedachten. We schieten heel snel in oordelen: Iets is mooi of lelijk, licht of donker, makkelijk of moeilijk enz. We denken ook in de omgang met anderen snel te weten hoe iets zit, louter omdat we uit gewoonte gaan invullen voor de ander. De gewoonte van het denken zit ‘m in een zekere luiheid, in automatisme. Zonder dat je het doorhebt denk en handel je vanuit je referentiekader, de bril die alles kleurt.

Door te spelen met eenvoudige dagelijkse gewoontes en kleine veranderingen daarin, maak je ergens in je hoofd een beetje ruimte. Dan kun je zien dat wat jij eerder aannam als waarheid, ook anders kan. Gewoonte gedachten beperken en vernauwen je blik.
Zelfs gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik schiet altijd tekort’, ‘zo ben ik nu eenmaal’ zijn gewoonte gedachten geworden in de loop van je leven. De werkelijkheid biedt echt veel meer ruimte dan die beperkende gedachten. De realisatie van die ruime werkelijkheid geeft vrijheid. Het ontsteekt jouw innerlijke vuur :-)

Oefen klein, om de grootsheid te ervaren van wie je bent!

Als je binnenste vuur zich openbaart, wees de vlinder en weet de weg.
Rumi

Pin It on Pinterest