Direct naar de inhoud.

Help, ik ben zo moe!

Uit de praktijk geklapt

Er kwam laatst een man van rond de 30 in mijn praktijk die sinds een jaar of 2 last heeft van vermoeidheidsklachten. Uit het gesprek blijkt dat hij in dezelfde tijd in een baan heeft gezeten waarin hij het niet naar zijn zin heeft en bovendien met een afstudeerproject bezig is dat hem in wezen niet boeit. Poe hee, ik kan me voorstellen dat je dan moe bent! En dat je dan een zwaar gevoel krijgt in je onderrug.
De balans is doorgeslagen, je houdt het niet meer. Vermoeidheid slaat meestal op de onderrug.

Waar is zijn energie naartoe gegaan?
In de eerste plaats in het NEE dat hij voelt bij de dingen die hij ‘moet’ doen. En omdat je weerstand daar letterlijk en figuurlijk van verzwakt heeft hij vaak geen puf meer om iets te ondernemen. Het sporten gaat erbij inschieten. Hij slaapt slechter. Kruipt vaker achter de computer of de tv. Zijn vrienden en familie ziet ie minder.
Er was een moment dat hij enthousiast begon aan zijn studie. En inmiddels blijkt zijn interesse daar niet (meer) te liggen, maar vlak voor de eindstreep wil hij liever niet stoppen. Zo’n papiertje kan altijd nog goed van pas komen.
Wanneer weerstand tegen wat je doet een dermate grote rol gaat spelen dat je er zó moe van wordt, is het hoogste tijd om te luisteren. Naar de signalen die je lichaam geeft. Eén kant van hem krijgt overmatig veel accent. En dat werkt verlammend, is vermoeiend en het plezier slaat dood.

Hoe kan hij zijn energie weer vóór zich laten werken, zodat hij er profijt van heeft?!

Hoe werkt dat bij jóu? Eigenlijk….
Hoe ga jíj om met situaties waarin je voelt dat het niet (langer) past? Ga je door tot het gaatje?
Geef je jezelf ruimte om te heroverwegen? Ben je bereid je doelen bij te stellen?

Hoe belangrijk is overgave aan wat je dóet voor jou?
Ben je bereid te investeren in jezelf zonder direct het ‘resultaat’ van je inspanning terug te zien?

Sta stil en neem de tijd
Kijk, naar wat jou beweegt
Voel, wat jij beweegt
En ga verder, lichter verder…

Pin It on Pinterest