Direct naar de inhoud.

Goed om thuis te zijn

Soms is het best lastig om thuis te zijn. Écht thuis. Met je hart en ziel en lijf op dezelfde plek. Zonder zorgen. Zonder angst. Zonder je wil op te leggen aan de toekomst.

Simpelweg zijn waar je bent. Met je lijf, als voelend wezen en je aandacht voor wat er is.
Dát is in feite het principe van meditatie. Oefenen om het leven in het heden te ontmoeten. Moeilijker is het niet. Makkelijker ook niet.

Een citaat van Thich Nhat Hanh (Boeddistisch monnik) om je te inspireren meditatieve momenten te integreren in je leven:
‘Terwijl we in de auto zitten, denken we nog maar aan één ding: aankomen op onze bestemming. Daarom zijn we niet erg gelukkig met de stoplichten die we onderweg tegenkomen. Het rode licht is een soort vijand die ons ervan weerhoudt ons doel te bereiken. Maar we kunnen een rood licht ook beschouwen als een signaal dat ons eraan herinnert om terug te gaan naar het nu. Als je weer voor een stoplicht moet wachten, glimlach er dan alsjeblieft naar en ga met je aandacht terug naar je adem. ‘Ik adem in en breng mijn lichaam tot rust. Ik adem uit en glimlach.’ Het is gemakkelijk om een gevoel van irritatie in een prettig gevoel te veranderen. Hoewel het nog steeds hetzelfde rode stoplicht is, wordt het toch anders. Het wordt een vriend die ons eraan helpt herinneren dat het leven alleen in het nu gevonden kan worden. (….) Als je in staat bent om te ademen en te glimlachen, ligt het geluk zo voor het oprapen, want geluk is altijd in het heden te vinden. Meditatie is met je aandacht teruggaan naar het nu om de bloem, de blauwe lucht, het kind te ontmoeten. Geluk ligt altijd binnen ons bereik.’

Gedachten kunnen in principe helpen in onze geest de dingen ‘op een rij’ te krijgen. Vaak echter draait de geest overuren. We hebben volgens onderzoek zo’n 40 tot 60 duizend gedachten per dag. Die zijn niet allemaal erg constructief. Als je daar ín zit, ben je in wezen gevangen. Er is geen ruimte om werkelijk te voelen en aandachtig te zijn in het huidige moment. En dat gebeurt misschien wel zónder dat je het in de gaten hebt!

Ken je de situatie dat iemand jou iets vertelt en je ondertussen je eigen gedachten hebt? Dat je wel ongeveer maar niet helemaal hoort wat de ander zegt? Jouw gedachten maken sprongetjes naar het verleden, associëren, weten al oplossingen. In feite ben je bezet in je hoofd door je eigen gedachten die gaan over wat geweest is of wat zou kunnen komen.

De mens is een complex wezen en dat is ook mooi! Er is altijd van alles te ontdekken. En daarom is het van belang je te openen voor het geheel. Wat wil op dit moment gezien, gehoord, gevoeld worden? Welke aspecten zitten er nog meer aan? Dat geldt zowel naar jezelf als naar de ander. Dat maakt het ook interessant én mogelijk om je steeds te blijven ontwikkelen tot een betere versie van jezelf. Zo’n ontwikkelproces gaat geleidelijk en vraagt uithoudingsvermogen.

Verandering vindt plaats wanneer we ons erin oefenen onze blik te verruimen. Een open geest geeft uiteindelijk een bredere kijk op jezelf, de ander en situaties waar je voor staat. Het brengt meer begrip en compassie in je leven.

Zie ingewikkelde situaties in je leven als het stoplicht waar je voor stil moet staan terwijl je juist bezig was met op je bestemming aan te komen. Adem in en breng je lichaam tot rust. Adem uit en glimlach. Open je voor je weg die voor je ligt. 

 

Pin It on Pinterest