Fysieke stress en de kracht van de geest
Zorgen, angst, onzekerheid, pijn of ziekte geven veel mensen een gevoel van stress. Zowel je lichaam als je geest kan door stress ontregeld raken.
Fysieke stress
Fysieke overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door:
- te lange werkdagen, te weinig ontspanning tussendoor
- regelmatig te laat naar bed gaan (na middernacht)
- regelmatige inname van geraffineerde koolhydraten (zoals witte suikers en wit brood)
- straling
- langdurig in dezelfde houding bezig zijn
- roken en alcohol
Je lichaam is in de meest optimale conditie wanneer zuur en base in balans zijn. Bovengenoemde voorbeelden hebben allen een verzurende uitwerking op het lichaam. En daar kan een lichaam niet goed tegen. Uiteindelijk is het immuunsysteem daar niet tegen bestand en neemt de kans dat je ziek wordt toe.
Lichaam en geest horen natuurlijk bij elkaar, functioneren als gehéél. Al die fysieke stress of overbelasting doet ook iets met je geestelijke gesteldheid. Je voelt je vaak wat minder energiek, ook in je hoofd.
De kracht van de geest
De invloed van je geestelijke/ emotionele gesteldheid op je fysieke gezondheid is groot. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken.
Zo is de invloed van bijvoorbeeld angst en/of stress enorm! Wanneer je een voor jou op dat moment reële waarneming hebt dat er gevaar dreigt, reageert je lichaam – zonder nadenken- met vechten, vluchten of bevriezen.
Bij deze automatische reactie zijn hormonen in je lichaam betrokken. Langer durende gevoelens van angst en stress zorgen voor een verhoogd gebruik van stresshormonen in je lichaam (adrenaline en cortisol). Andere hormonen in je lichaam lijden daaronder en ook hier is je immuunsysteem niet tegen bestand. De kans dat er aan de binnenkant van je bloedvaten ontstekingen ontstaan (en meer ellende) is reëel.
Gelukkig is je geest niet beperkt maar juist heel ruim. Je kunt je geest gebruiken om voorbij al je denken en emoties waar te nemen.
Het belangrijkste is misschien wel dat je voor jezelf nagaat:
- Waar laat ik me door leiden?
- Creëer ik voor mezelf een goed ritme in ontspanning versus inspanning?
- Eet en drink ik gezond?
- Denk ik gezond? (is de stress/ angst reëel bijvoorbeeld)
- Hoe zie ik mezelf, kan ik van mezelf houden?
- Kan ik oké zijn, met alles wat er nu is in mijn leven?
Je kunt zelf nog meer vragen bedenken en er zo nu en dan eens mee ‘zitten’ voor jezelf. Wees elke keer weer benieuwd! Er valt misschien wel iets nieuws te ontdekken. Ontspan.
Neem af en toe de tijd om met je partner, vriend of vriendin te delen over dit soort dingen.
Wil je professioneel geholpen worden? Neem dan even contact met me op.