Direct naar de inhoud.

De kracht van tegenwind

Hoe ga jij om met tegenwind?

Tijdens het sporten zijn mijn voorkeuren voor veel of weinig wind, vóór of tegenwind heel verschillend. Roeiend heb ik voorkeur voor geen of weinig wind en dan liever tégen, dan blijf je namelijk makkelijker op koers. Hardlopend liever geen of weinig wind (afhankelijk van de temperatuur) en dan bij voorkeur de wind mee. Alhoewel je van tegen de wind in trainen wel je conditie oefent en de volgende keer makkelijker loopt. Zeilend vind ik een steviger bries wel aangenaam, van welke kant ‘ie dan ook komt. Alleen kun je niet vol tegen de wind in varen. Je komt dan namelijk stil te liggen, of zelfs vaar je achteruit.

Wat helpt jou om verder te komen?

Mijn leven is, net als dat van jou, niet alleen maar vóór de wind gegaan. Anders dan bij het sporten ervaar je in de meeste gevallen tegenwind als ongewenst. Tegenwind bedoel ik in de zin van verlies ervaringen, conflict situaties, een lijf waar iets aan ‘mankeert’, een onrustige geest, vermoeidheid enzovoort.
Hoe ga je om met deze situaties in je leven?

  1. Vraag je eens af wat jij vindt van de situatie waar je op dit moment in zit. Hoe zou het zijn als je er niks van vindt? Oefen jezelf in het ergens niks van vinden.
  2. Ben je in gedachten ermee bezig hoe je uit deze situatie kunt komen?
    Ga er dan eens helemaal in met je aandacht. Aanvaard de situatie zoals deze is op dit moment en voel in je lijf waar het resoneert. Leg je handen erop.
  3. Stel jezelf voor dat je buik, je hart en je hoofd in deze situatie evenveel te ‘zeggen’ zouden hebben. Je ‘buik’ gevoel, de betrokkenheid van je hart erbij en je denken erover. Welk van die drie gebieden in je lichaam heeft op dit moment extra aandacht nodig om in balans te zijn?

Een béétje tegenwind kan helpen om op koers te blijven. Méér tegenwind kan overwonnen worden en rekt je comfortzone op. Lijnrecht tegen de wind in gaan, tegen de levensstroom, levert doorgaans stilstand op.

Tegenwind kun je zien als weerstand die wordt opgeroepen in jou, als uitnodiging om je eigen potentieel meer te gaan leven. 

Pin It on Pinterest