Direct naar de inhoud.

5 oefeningen om op goede voet te staan

Blote voetentijd

De meeste mensen vinden het heerlijk om in de zomer hun voeten meer lucht en ruimte te geven. Niet die opgesloten dichte schoenen, maar slippers, sandalen en blote voeten. Als voeten konden praten zouden ze juichen van blijdschap ;-)

Het is in feite heel onnatuurlijk dat wij onze voeten dagelijks hun bewegingsruimte ontnemen door het dragen van schoenen.
Wist je dat elke voet bestaat uit 26 botjes?! Om al die botjes op z’n plaats te houden op zo’n manier dat ze voor stabiliteit én flexibiliteit zorgen zijn er tal van spieren, pezen en ligamenten in de voet aanwezig. In tegenstelling tot andere spieren, trainen de meeste mensen hun voetspieren vrijwel nooit. Het dragen van schoenen maakt de spieren in de voet lui. Klachten worden vaak ‘opgelost’ met zooltjes. Ik ben zelf een voorstander van oefeningen voor de voet. De spierkracht neemt toe, klachten nemen af of worden voorkomen. Stijfheid in het lichaam begint vaak in de voet.

5 oefeningen om op goede voet te staan

  1. Je voeten staan stevig op de grond. Til alle tenen omhoog en leg ze langzaam weer neer. De rest van de voet blijft op de grond staan.
  2. Spreid de tenen. Doe mee met de vingers. Het helpt als je de kleine teen en de pink zo ver mogelijk opzij trekt. Rustig spreiden en de spierspanning weer loslaten.
  3. Buig de tenen en krab met de toppen van de tenen zachtjes over de grond terwijl de hielen blijven staan. Goed voor soepele tenen. Bij doorgezakte voeten worden zo de spieren en de banden van de voetzool actief geoefend. De voetboog wordt verstevigd.
  4. Til afwisselend de voorvoeten en de hielen op. Til ze eerst laag op en daarna steeds hoger. En maak dan de beweging weer steeds kleiner. Tijdens lange vliegreizen is dit een super oefening om te zorgen dat het bloed in de benen goed wordt rondgepompt.
  5. Til 1 voet van de grond en maak cirkels in de enkel. Binnenwaarts en buitenwaarts. Houd daarbij het onderbeen zo stil mogelijk en maak de beweging bewust met de enkel. Het soepel houden van de enkels voorkomt dat knieën en heupen moeten compenseren en overbelast raken.

Voetoefeningen doen geven je kracht en souplesse. Er ontstaat meer contact met de grond onder je voeten en je beweegt soepeler (door het leven). 

Pin It on Pinterest